canlı hayvan fiyatları ve türk tarihi konular
en güzel bilgileri yazan canlı hayvan fiyatları dediki rle buruk sermavenın denetimine gcçnuş olan tocte drtışn araçla ** ^rnrron ve vazıh batın olarak, bu kampanvaya tam bv dan ak «artb batkın geniş kesımlennm beklentılenvle de artaşaşurda a^^ butun bu baskılann sonunda, olayın meşru tuuıiar ıpadr çAMma jogrurı Metils in tutumuna bağlıydı. w cabalar sonunda oluşan kamuoyu, Refahyol ortaklan arasında. Baş ^^lonusunda bir "nöbet değişimi* planının uygulamava konulmasına vol ^^^ıgoYundan çok tepki geldıgı gerekçesıvle. Çiller, Erbakan'ın Başbakan ^ ırnbıuMnı. kendisinin başbakan olmasını ve bu yem çehre ile seçimlere p V^dnerdı krbakan Önce bu önenye soğuk baktı Fakat, ortağı Çiller baatı ırnanova "peki* demeye mecbur oldu. Çankaya'ya giderek ıstıtasını ve «ngunlujtunu oluşturan sayıda milletvekilinin yeni kurulacak olan Çil-^.nlitınJakı l'kıjlru Yol-Refah hükümetini destekleyeceklenne ilişkin imza Pemirel'e verdi."Sıvaset* bölümünde de anlatıldı^ üzere, Dcmirerm bu dosya ile lirtilen mesaıa itibar etmeyip, işlemleri Anayasava uygun bir biçimde dr Mrsui Yılmaz yem hükümeti kurmakla gorevlendınldı Yılmaz’ın hükümet, bazı DYP'lı milletvekillerinin partilerinden aynlması tonun-4|i«Myu aldı. BOylece Demirel’e verilen dosyadaki imzaların da geçersiz ol-ıputııa çıktı.
muıUihulesımn hır darbeyt donufmemif ıtimastrun altımla tadace "Bir «k İMithk Eylemi" vr askerlerin bnfingien ıJe kamuoYundan «idığı buyuk *mt zamanda Erbakan-ÇiUer ıkibsmtn bastret^zltgı ve bazı mtdetve-^mkdakyal hükümetinin dufurubnesme katkıda bulunmmf olmam da yatar thmrnt değtftkiıgının"normal yollarla" gerfekleftınbmf oimasmda, buyuk m-mmimtdedtgt medya ile. olayın anayasal smtrlar ıçmdr tundmasmda ur ıml-•dlvm* ıbuı stireaıuie Cumhurba^m Demirel’ın de buyuk katkım ymrdm «ukıiB 28 Şubat müdahalesi, kendinden önceki darbe nıtebkk mudabair **kwnumn Medis’te ve meşru kurallar çerçcvcsıeAı çomlıntış oimaii bakı-"bıbaTuk bir farklılık taşır.
müdahalesi bu açıdan, hem çok daha az vvataTia bent dt bu ıtadett-'•bki kaİKi etkiler yapmıştır
Inum-Hatıp eğitiminin \ avgınlaşRMMM karşı, taka ydUb. tciMİ afi ^■■■ıı (ejtıtım sorununu çormektea çok uzak bu ıHt adtm aMÜfİBdede ^ **atlâşşan ve sivil toplum orgutlermdan bdyuk
oUn laik ve merkezi bir hükümet yönünde eğilimler taşıran m niteliği de kazandı (Heper, 1974:8-20). Aslında, burokraMnın, ^^^ıtısd değ^mesınde sahip olduğu önemli rol, hükümetlerin her tarhı ^^^,1^-uluk etmesinden doğmuştur (Chambers, 1970:327).
ihtilali sırasında, bürokrasi, Cumhunyet Halk Partiii yOnetımı altın "fLısi'asal ses'kınleri ile özdeşleşmişti Boylece, Atatürk Devnmlen, toplu-* *J(deisi-^N^‘tts>" bürokratlar tarafından aşılandı. Daha sonralan, kapıta ,,-ekırdeğı oluşunca, bürokrasinin kimi kesimleri, gelişen devlet ka -m'esesinde, burıuvazı ile bütünleşmeye başladı. Bu noktada, bürokratı ^‘fclfnekvi-liberal" öğelerin, “devletçı-seçkınci" kesimden ayrılmaya baş -jöruvoruı.
Ortadan, bürokrasi içindeki “devletçi-seçkınci” kesim, toplum içindeki ro-^sınıflardan bağımsız olarak görmeyi sürdürüyor ve bu nedenle de gdı sınıfla bütünleşmeyi kabullenemıyordu. Her ne kadar, temel kapıta ' ^jjgKİrr Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı sırasında gerçekleştiril '^j^'dedetçi-seçkınci" yaklaşımını bir yönetici sınıf olarak koruyan bu keti İsmet İnönü yapıyordu.
«ıŞfŞından sonra Demokrat Parti iktidarı, sivil bürokrasinin de denetımmı ^Aonu. kapitalizmi guçlendırmekte etkili bir araç olarak kullandı. Boylece, .«‘Afktçı-seçkincı” dönem, hem de “gelenekçi-liberal* donem, kapitalizmin vardıma olan bir bürokrasi ile simgelendi Bu destek, başlangıçta ıde-^ıtaduıüeTe dayalıydı. Sonraları, burjuvazi ortaya çıkınca, ekonomik ve ^Şalığı olarak somut bir biçim aldı. Boylece, Demokrat Parti iktidarının de-^ŞBBda. bürokrasinin “gelenekçi-lıberal“ ögelen, kapitalist sınıfla butun-daha etkin olarak sürdürdüler.
h ndi, gelişen burjuvaziye karşı bağımsızlıklarını koruran “devletçi-a:'kârokratlann bir kısmı, burjuvazi ile bürokrasinin kimi kesimleri ara-apcckleştınlen bu birleşmeyi sert biçimde eleştirmeye başladılar. Bu görüş-^da sonra. Demokrat Parti ıktidanna karşı, Cumhunyet Halk Panıaı ta-Mamal karşıtlık biçiminde oluşturuldu. Aslında Cumhuriyet Halk Parti-BuaaaBU oldukça eleştiriye açıktı. Çunku, tek parti döneminde, bürokrasi saİMİ bnnuvazinin desteklenmesi kendi siyasetiydi. Yine de partinin bu •lideri bürokrasiyi etkileyerek, 1960 eylemine yol açtı, aiadane. Demokrat Parti iktidarı döneminde, hızı son derece artmış ulan ^u*. barokrasınin ulusal gelirden aldığı payı azaltarak, 27 Maviş erlemı ‘*Mşhna nedenleri arasına girmiştir Bu vuzden 1961 Anayasası, burok **«al iktidara karşı gerek hukuksal, gerekse malt açıdan güçlendirici on Bürokrasinin “sosyal refah devleti" yaklaşımı ıçındeki ıdealofik frnp çıkarları. 1960 darbesi içinde tam bir uyuşma halindeydi 4 bürokrasinin yönetici sınıf olarak oynadığı tarihsel rolden dolayı, b« grubu, toplum içinde burıuva/ıyı dengeletecek bit guç ohırafc doğmuştur Bu yaklaşımın temel vanlışı, Osmanh Türk toplumla ttnhsd gelişmeler sonucu burokrasıyu. toplumdaki sınıflar karşını) tul vermektedir Unutulan nokta. CXm<ınlı TUrk
Sivil bürokrasi hakkındaki çözümlemelere son verilirken iki önemli F üzerinde daha durulması zorunludur. Birinci nokta, sivil ve askeri burokr^^^'' sında çok yakın bir ilişkinin eskiden olduğu gibi, buğun de varlığını $ıır4#^ dur. Bu nedenle her iki grubun nitelikleri birbirlerini önemli ölçüde etkıleınjj. dir Bu açıdan, 21 yüzyılda, sivil bürokrasinin, siyasette daha aktif rol anlatılan askeri bürokrasiden önemli ölçüde etkileneceği söylenebilir önemli nokta, toplumun sınıfsal yapısı değiştikçe, bürokrasinin temd rıkı^ ve davranışlarının da değişeceğidir, işçi sınıfı, toplumsal ve ekonomik rşı^, rinde etkili olmaya ve siyasal olaylar içinde ağırlığını duyurmaya yemden sa, bürokrasinin de (hem asker, hem sisil) temel yaklaşımlannı degıştırmeı, |)q
Dış dünyadaki gelişmelerin Türk toplumsal değişme sürecine belirleyici «iı lerı iki aşamaya ayrılabilir. Birinci afama, yabancı ülkelerin Osmanlı Impantm luğu üzerindeki siyasal ve ekonomik etkileri sonunda ortaya çıkan Alman doıtit gu ile başlar. Almanya ile birlik, İmparatorluğu, Birinci Dünya Savaşı na surukit miştır. Savaştaki yenilgi sonucu, Anadolu’nun düşman tarafından alınması, dm mana karşı bir direnme yarattığı gibi. Padişaha ve onun temsil ettiği siyasal dua ne karşı da bir tepki doğurdu. Yeni Türkiye Cumhuriyeti, düşmana ve Padısık karşı yürütülen bir Bağımsızlık Savaşı sonunda kuruldu. Görüldüğü gibi, Ini|iı ratorluğun siyasal ve ekonomik olarak gittikçe artan bir yabancı denetimi ıkaı girmesi ile, yeni Cumhuriyet’in kurulması arasında doğrudan bir ilişki vırdB Cumhuriyet’in ilan edilmesi, İmparatorluktan ulus-devlete geçişte dış dumna Türk toplumsal değişmesi üzerindeki etkilerinin birinci aşamasının sonıeım» ni belirler.
Dış etkilerin belirleyici nitelik taşıyan ikinci afaması, Sovyet Rusya’nın Tınkm Özerinde, 1945 yılında açıkladığı istemlerle başlar. Sovyet istemlen,Türkı«nlı ta'da, bunlara karşı güvenceler aramaya yöneltmiştir. Türk-Amerikan yakınlaa» «, bu arayışın bir ürünüdür. Bu yakınlaşma ise, Marshall Planı, Kuzey Ath«« u (NATO), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve.Amş‘ ■irtifi gibi antlaşma ve örgütler yoluyla, Türkiye’nin siyasal ve I Batı’yla bütünleşmesine yol açmıştır. Boylece, buğun, Türk topiım» ■I yıpınnı belirleyen öğelerin en önemlilerinden bin edan ^
*^0ğkA Türkiye’nin kendtstne se^Urjmcmgı ktmm fmmr dmmeâimmm mkif
f-p «rnnrmın nrdem, zaman zaman TOrknrc'dc (Ur fetır^m "empet ^^uruıU* gibi iddiaların temrlındr, aslında ıç dmamA ogelennHi mm fTT^rktm bir emperyalist somuru söz konusu ise. bunun kokemnın dı-'* inerde aranması gereğidir.
ytdvıl Türkiye'sinin bir “çevre* ülkesi konumundan “merker* tll ^ıne doftru kayacağı varsayılırsa (kı buğun elunızdekı tum venieT böyle ^„,jnın SÖZ konusu olduğunu göstermektedir), “empervalıst somarö' ıbı **çffifı boşaltılmış bir ifade halını alacaktır.
|ı«(rş(vrde bile. Gümrük Bırlıgi’ne, hiçbir karşılık almadan girmiş olmamn «kb^iflanabılır bir hata destidir.
bu büyük hatanın bile, uzun dOnamde, zaten kendi iradesiyle ‘Bmi turtt ,,l^.^vld* olma kararını vermiş bulunan Türkiye’imb gene) sıvatai ve ıdeolo lag^usunu çok fazla etkileyeceği düşünülemez.
ba|ışlanamayacak yönü, işte tam bu noktada ortava vikmaktadhr 7a-•UUıyasında ver almaya karar vermiş olan Türkiye, bir “merto* ıdkeaı «I-•MMiiiBa ancak ekonomik göstergelerinin “merkez* ulkeien onatamalarına MNBMİ ık gelebilir. Gümrük Bırlıgi’ne hiçbir karşılık alınma iİm gınhraş «4-«daaomcı, Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomılenndea bir hayti gen otaa kbric. uvum surecinde buyuk maliyetler ödetebtUr.
*mr Imatrttk yapılmadan kaldtnian gummk duvmrian pek çok mlatrm mr «Mk kmââbtbr ve "merkeze yakUtftyonım" ketpmk tçanddb Tnrkıyv. kemâm ü'fMf'aM etekierituie indabtltr.
boTlırkıye’nın dış dünya ile olan ılışkıknada ıkı çıbaa bağı yyi» laaİH *k)Unt, öteki PKK sorunudur.
^ H(i snıAnın destrk^ısı drfıL roklenmış gOruntnrktcckr i'Ç^.tKİxacı' ceph« ık 'prlcnckçı-Kbcrdr cmfttt b« crphelcrm yapay olaışyıtııı, aaiSafar^ bu kez. gelilen ça^da* auuflara yanı ı ifa guv. yeniden dAkatlen ıizenne I olmamakla bariıkte. kenddenne 6age mıckUenyk Tfak < jKfkMomık griı^mesuu dofrudan etkıkyccck g»ç odaklan <
İması kendine Özgü ıdeolopa ile 'derietçı-i ıfalmr gıK rolünü omamı> olan. Türk Sdaklı Kuvveden, vonı aakerl ^0 A Gerek uyaaal partılcnn sınıfsal dıykılcnnuı gefaaaocaı. gerekse sivil gücünü yıiırmesı ve doğrudan siyasal iktidarla bütonlcşınesı tonun ^ kaaökrası, raien sivil bürokrasiden ve siyasal partilerden ayn olan kim * fsk lak bapna, kendi adına hareket eden bir gü^ nıtdıgı ile bağımsız bu k*bnnı»tı.
^gac oda|ı. yine tarihsel olarak Impıaratorluktan gelen ve geleneksel kul ^ggkncktel ılıykılerı temsil eden 'sıvasal İslam* ıdı
^barokrası. 1980 darbesi ile dı^ta Batı dünyasının İlden Amenka Bırlepk bem artık gelıymı> bulunan sermaye sınıfı, hem de henüz gelı^-^^orasal İslam ile ittifak içine girdi.
büU. Oıal döneminde, buyUk bir hızla ve ulus-devletın temel kurumlan ^^gkmıyle, onun ayrılmaz bir parçası olan sosyal hukuk devletini ve bun ^^iplnez önkoşulu olan laiklik ilkesini tehdit etmeye başlayan bir yapıda
canlı hayvan fiyatları sundu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder